Η αξία του γλυκογόνου στον αθλητή

4444
Χωρίς αρκετούς υδατάνθρακες, τα αποθέματα γλυκογόνου μειώνονται σημαντικά μετά από αερόβια και αναερόβια άσκηση, το οποίο επηρεάζει τις μεταγενέστερες επιδόσεις αν δεν αντικατασταθούν.

Οι αθλητές πρέπει να ανεφοδιάζουν την αποθήκευση ενέργειας μετά από έντονη άσκηση.

Το γλυκογόνο, το οποίο αποθηκεύεται στους μυς, είναι η πηγή καυσίμων που πρέπει να αποκαταστήσουν οι αθλητές μετά από έντονη προπόνηση. Το μυϊκό γλυκογόνο είναι η κυρίαρχη πηγή καυσίμου που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια μακρών περιόδων άσκησης. Στην πραγματικότητα, η απόδοση σχετίζεται άμεσα με τα αρχικά αποθέματα γλυκογόνου. Μόλις εξαντληθεί το γλυκογόνο ο αθλητής θα νιώθει κουρασμένος και η απόδοση του θα πληγεί. Υψηλά γλυκαιμικά τρόφιμα με υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί πατάτες και ζυμαρικά τροφοδοτούν τα αποθέματα γλυκογόνου όταν καταναλώνονται αμέσως μετά τις προπονήσεις, αφού ο μυϊκός ιστός καταναλώνει γρήγορα τη γλυκόζη από τους υδατάνθρακες.

Χωρίς αρκετούς υδατάνθρακες, τα αποθέματα γλυκογόνου μειώνονται σημαντικά μετά από αερόβια και αναερόβια άσκηση, το οποίο επηρεάζει τις μεταγενέστερες επιδόσεις αν δεν αντικατασταθούν.

Ο καλύτερος τρόπος που οι αθλητές μπορούν να αναπληρώσουν γρήγορα το γλυκογόνο των μυών είναι να καταναλώσουν 1,5 g υδατανθράκων υψηλών γλυκαιμικών ποσοστών ανά 1 kg σωματικού βάρους αμέσως μετά την άσκηση. Εάν ο αθλητής καθυστερήσει την κατανάλωση υδατανθράκων κατά δύο ώρες ή περισσότερο, η σύνθεση του γλυκογόνου θα μειωθεί κατά 50%. Ένας άλλος τρόπος για την αποκατάσταση του γλυκογόνου είναι η κατανάλωση 0,6 έως 1 g υδατανθράκων υψηλών γλυκαιμικών ανά 1 kg σωματικού βάρους αμέσως μετά την άσκηση και πάλι κάθε δύο ώρες για τέσσερις έως έξι ώρες. Επιπλέον, η λήψη πρωτεΐνης μαζί με υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει τα αποθέματα γλυκογόνου των μυών όταν καταναλώνεται ανεπαρκής συνολικά υδατάνθρακες ή όταν η πρόσληψη υδατανθράκων καταναλώνεται σε διαστήματα που διαδίδονται περισσότερο από μία ώρα.

Ο αθλητής θα πρέπει να έχει καταναλώσει 10g υδατανθράκων ανά κιλό σωματικού βάρους μέσα σε 24 ώρες για να θεωρηθεί ότι έχουν αναπληρώσει τα αποθέματα ενέργειας τους. Εάν αυτός ο στόχος τηρείται, το σώμα θα είναι σε θέση να έχει την απαραίτητη ενέργεια για επιτυχή άσκηση.