Υπάρχουν άραγε τρόφιμα που επηρεάζουν τη διάθεση μας;

foods-dishes
Πόσοι όμως από εσάς γνωρίζατε ότι η σχέση μεταξύ φαγητού και διάθεσης έχει και αντίστροφη σχέση; Με άλλα λόγια, και το φαγητό που επιλέγουμε να φάμε μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας! Πάμε όμως να δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Η σχέση μεταξύ της διάθεσής μας και της πρόσληψης τροφής είναι πολύπλοκη. Η διάθεση μπορεί να επηρεάσει τα τρόφιμα που επιλέγουμε να φάμε.

Πόσοι όμως από εσάς γνωρίζατε ότι η σχέση μεταξύ φαγητού και διάθεσης έχει και αντίστροφη σχέση; Με άλλα λόγια, και το φαγητό που επιλέγουμε να φάμε μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας! Πάμε όμως να δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Η Θεωρία της Σεροτονίνης είναι μία εξήγηση για το πώς η τροφή μας επηρεάζει τη διάθεσή μας. Η σεροτονίνη περιέχεται σε τρόφιμα όπως τα μύδια, στρείδια, σαλιγκάρια, χταπόδια, καλαμάρια, μπανάνες, ανανάς, τα δαμάσκηνα, τα καρύδια, το γάλα, γαλοπούλα, σπανάκι και τα αυγά. Οι λειτουργίες της σεροτονίνης περιλαμβάνουν τη ρύθμιση του ύπνου, της όρεξης και του ελέγχου της πίεσης ενώ όταν αυτή αυξάνεται τότε σχετίζεται και με την αύξηση της διάθεσης. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι άτομα που πάσχουν από συναισθηματική διαταραχή, σύνδρομο προεμμηνορροϊκού στρες ή κόψιμο νικοτίνης καταναλώνουν γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες τροφών και αυτό μπορεί να αυξήσει τη διάθεση τους αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης του εγκεφάλου. Τέλος τα αποτελέσματα μιας έρευνας έδειξαν ότι μια δίαιτα υψηλή σε φρούτα και λαχανικά και ολικής άλεσης έκανε τους συμμετέχοντες να είναι πιο ήσυχοι, πιο ευτυχισμένοι και πιο ενεργητικοί στην καθημερινότητά τους ενώ αντιθέτως η σακχαρόζη μπορεί να επιδεινώσει τη διάθεση. Επίσης πρόσληψη φυλλικού οξέος συσχετίστηκαν αντιστρόφως με την επικράτηση της κατάθλιψης.

Μια άλλη πρόταση μεταξύ της τροφής και της διάθεσης προέρχεται από την αντιφλεγμονώδη δράση των ω-3 λιπαρών οξέων, καθώς έχουν αποδειχθεί ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ (DHA), δρουν προληπτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Πρόσφατα, έχουν προταθεί νέες θεραπευτικές ενδείξεις για ω-3 PUFA, όπως η θεραπεία ορισμένων μορφών ψυχικής ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των καταθλιπτικών διαταραχών. Τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα ψάρια και τα θαλασσινά, το λιναρόσπορο και τα καρύδια.

Last but not least, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στη σοκολάτα! Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα συμπεράσματα στην επίδρασή της στην διάθεση. Κάποιες έρευνες την ενοχοποιούν για την αύξηση της κατάθλιψης, ενώ οι υποστηρικτές τους βασίζονται στα συστατικά της που έχουν να κάνουν με την διάθεση και προκαλούν αίσθημα ευεξίας (φαινυλαιθυλαμίνη), και στην έκκριση στον εγκέφαλο ενδορφινών, ουσιών με αναλγητικές ιδιότητες, που βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχολογία.