Πολλά κ μικρά γεύματα μύθος η αλήθεια;

food-food-1
Ένα από τα πιο ευρέως συζητημένα θέματα στον κόσμο του αθλητισμού είναι ο βέλτιστος αριθμός γευμάτων που καταναλώνονται κάθε μέρα για την οικοδόμηση μυών, την απώλεια λίπους και την αύξηση της απόδοσης.

Πολλά άτομα τρώνε κάθε 2-3 ώρες. Μερικοί τρώνε μόνο μία φορά την ημέρα ή μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Άλλοι τρώνε πολλαπλά μικρά γεύματα την ημέρα. Υπάρχει όμως μια ιδανική συχνότητα γευμάτων για τη βελτιστοποίηση της απώλειας λίπους, της μυϊκής ανάπτυξης και του μεταβολισμού; Παρακάτω είναι οι κοινές παρανοήσεις σχετικά με την κατανάλωση που έχουν οι άνθρωποι.

Πολλά μικρά γεύματα βοηθάνε στον μεταβολισμό

Τα άτομα που τρώνε πολλαπλά γεύματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας αναφέρουν συχνά ως αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ως λόγο. Ωστόσο, μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των φορών που τρώτε κάθε μέρα πραγματικά να επιταχύνει το ρυθμό μεταβολισμού σας και να βοηθήσει με την απώλεια βάρους;

Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει αυτή την ερώτηση και τα αποτελέσματα είναι αρκετά πειστικά. Κατά την κατανάλωση των ίδιων συνολικών θερμίδων που χωρίστηκαν μεταξύ δύο έναντι έξι γευμάτων, ένα έναντι τριών έναντι πέντε γευμάτων ή δύο έναντι 3-5 γευμάτων, δεν υπάρχει διαφορά στο ρυθμό μεταβολισμού στα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα. Επιπλέον, δεν υπάρχει διαφορά στον μεταβολικό ρυθμό μεταξύ κατανάλωσης 2 ή 7 γευμάτων ημερησίως σε άτομα με υγιές βάρος.

Με άλλα λόγια, οι συνολικές θερμίδες που καταναλώνονται μετράνε περισσότερο από τη συχνότητα! Καταναλώστε μια σειρά από γεύματα που σας επιτρέπουν να ανταποκριθείτε στις διατροφικές σας ανάγκες με συνέπεια κάθε μέρα και μην τονίζετε ότι χρειάζεται να τρώτε κάθε 2-3 ώρες.

Πολλαπλά γεύματα την ημέρα βοηθάνε στην απώλεια βάρους

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση 5-6 γευμάτων την ημέρα θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους απώλειας λίπους σας γρηγορότερα. Ωστόσο, τα ευρήματα από μελέτες που εξετάζουν αυτό το θέμα δεν είναι τόσο θετικές.

Η πλειοψηφία των μελετών που διερευνούν τις επιδράσεις της συχνότητας γευμάτων στην απώλεια βάρους έχουν πραγματοποιηθεί σε υπέρβαρους και παχύσαρκους πληθυσμούς. Όταν η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι η ίδια, δεν υπάρχει διαφορά στην απώλεια βάρους μεταξύ ενός έναντι πολλαπλών γευμάτων. Για άτομα με υγιές σωματικό βάρος, δεν υπάρχει διαφορά στην αλλαγή βάρους κατά την κατανάλωση ενός έναντι πολλαπλών γευμάτων ημερησίως.

Η συχνότητα γευμάτων δεν φαίνεται να επηρεάζει τη συντήρηση του βάρους ή την απώλεια βάρους όταν η πρόσληψη θερμίδων είναι η ίδια. Επικεντρωθείτε στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από ό, τι δαπανάτε για απώλεια βάρους, αντί για τον αριθμό των γευμάτων που καταναλώνετε.

Με βάση πολλές έρευνες, η συχνότητα γευμάτων δεν φαίνεται να είναι τόσο σημαντική για την επιτάχυνση του μεταβολικού ρυθμού, την απώλεια λίπους ή την αύξηση της μυϊκής ανάπτυξης. Αυτό υποστηρίζεται στην πράξη από άτομα που καταναλώνουν μια σειρά από συχνότητες γευμάτων, από ένα έως περισσότερα από οκτώ γεύματα την ημέρα, τα οποία έχουν καταφέρει να αναπτύξουν εξαιρετικές φυσικές θεραπείες και να επιτύχουν τους αθλητικούς στόχους τους. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει μία καλύτερη συχνότητα γεύματος. Οι συνολικές θερμίδες και η σωστή κατανάλωση των μακροθρεπτικών συστατικών φαίνεται να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην απώλεια λίπους και την ανάπτυξη των μυών. Βρείτε μια συχνότητα γεύματος που ταιριάζει στη δική σας ζωή, και θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων σας φυσικής κατάστασης.