Πως να αντιμετωπίσουμε διατροφικά το κρυολόγημα/γρίπη

kryologima
...ποια συστατικά θα γίνουν σύμμαχοι σας στην καταπολέμηση του κρυολογήματος ή της γρίπης;

Η αλήθεια είναι ότι ο χειμώνας είναι μια προκλητική περίοδος για το ανοσοποιητικό μας σύστημα μιας και οι περιβαλλοντικές συνθήκες-κρύο, κλειστοί χώροι, ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής- κακή διατροφή και άλλα πυροδοτούν τη δημιουργία και τη μετάδοση γρίπης ή γενικώς του κοινού κρυολογήματος.

Όταν είστε άρρωστοι, η κατανάλωση των σωστών τροφών είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ορισμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά έχουν ισχυρές ιδιότητες που μπορούν να υποστηρίξουν τον οργανισμό σας ενώ καταπολεμά μια ασθένεια. Μπορούν να ανακουφίσουν ορισμένα συμπτώματα και ακόμη και να σας βοηθήσουν να θεραπεύσετε πιο γρήγορα.

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά ποια συστατικά θα γίνουν σύμμαχοι σας στην καταπολέμηση του κρυολογήματος ή της γρίπης!

  1. Τα λιπαρά ψάρια:είναι πλούσια σε ω-3, σε βιταμίνη Α και ψευδάργυρο. Τα ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έχοντας αντιφλεγμονώδη δράση. Ενισχύουν επίσης την δράση των φαγοκυττάρων και των λευκών αιμοσφαιρίων. Στα λιπαρά ψάρια ανήκουν η πέρκα, το σκουμπρί, ο κολιός, ο σολομός, η σαρδέλα, η γόπα, ο γαλέος και άλλα.ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΕ ΛΙΝΚ (Σαρδέλες ψητές, (Buddhabowl) με γαρίδες και λαχανικά,Σολομός με πουρέ γλυκοπατάτας)
  2. Βιταμίνη C:μπορεί να μειώσει λίγο τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Καταναλώστε ποικιλία απόεσπεριδοειδή,φράουλες, πράσινα λαχανικά, όπως οι πιπεριές και το μπρόκολο, τομάτες Ιδανικός είναι και ο χυμός πορτοκάλι που πέρα από αντιοξειδωτική δράση παρέχει και ενυδάτωση.ΣΥΝΤΑΓΗ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ: Λιγκουίνι με σπανάκι και λαχανικά. Κεφτεδάκια λαχανικών.
  3. Βιταμίνη Α: συμβάλλει στην αμυντική ισχύ των μεμβρανών του αναπνευστικού συστήματος. Περιέχεται κυρίως στα καρότα, το παντζάρι, τις πατάτες, το συκώτι, το τυρί και τα βερίκοκα.ΣΥΝΤΑΓΕΣ (Σούπα Μπορς (Borscht) ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, Σαλάτα με φασκόμηλο)
  4. Ψευδάργυρος: ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος γιατί συμβάλλει στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων.Τον συναντάμε στα προϊόντα ζωικής προελεύσεως όπως το κρέας και τα οστρακοειδή, τα σύκα, τα μανιτάρια, τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς.ΣΥΝΤΑΓΗ (Μύδια αχνιστά, Μανιτάρια γεμιστά)
  5. Βιταμίνη Ε: συντελεί στην παραγωγή β-κυττάρων, μιας ειδικής κατηγορίας λεμφοκυττάρων.Είναι απαραίτητη για τη προστασία των κυτταρικών μεμβρανών ενάντια στην υπεροξείδωση των λιπιδίων, που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Καλές πηγές είναι τοελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, το αβοκάντο, οι γαρίδες, οι ξηροί καρποί και η γλυκοπατάτα.(ΣΥΝΤΑΓΗ Σούπα με μπρόκολο και γλυκοπατάτα, Σαλάτα με ρόκα, κόκκινα σταφύλια, κατσικίσιο τυρί και αβοκάντο)
  6. Σκόρδο: ηαλλισίνη που περιέχει, έχει βρεθεί από αρκετές έρευνες ότι έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση.
  7. Προβιοτικά:είναι ορισμένα στελέχη μυκήτων οι οποίοι όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες προσφέρουν οφέλη στην υγεία του ξενιστή. Αδρανοποιούν τους παθογόνους οργανισμούς, διεγείρουν την παραγωγή ιντερφερόνης και ιντερλευκίνης που προάγουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα διεγείρουν την δράση των μακροφάγων.
  8. Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα,γιαούρτι, κεφίρ, αριάνι, τυρί χαμηλών λιπαρών
  9. Rasberries (σμέουρα)
  10. Πιπέρι, κάρυ, τσίλι, κουρκουμάς, ρίγανη: απελευθερώνουν την αναπνοή, το πιπέρι έχει αντιβακτηριακή δράση, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα πικάντικα τρόφιμα περιέχουν καψαϊκίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση της βλέννας, αλλά και στην παραγωγής της. Μπορεί να είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση του βήχα που προκαλείται από ερεθισμό.(ΣΥΝΤΑΓΗ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ Μεξικάνικη σούπα)
  11. Χαμομήλι, το οποίο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή (απιγενίνη, απιγετρίνη, λουτεολίνη, κερκετίνη και ρουτίνη) που έχουν βρεθεί πως έχουν ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδη δράση.
  12. Τζίντζερ: η κατανάλωσή του ανακουφίζει από την δυσφορία του στομάχου, μειώνει τον πόνο, τον πυρετό και καταστέλλει το βήχα.
  13. Ευκάλυπτος: καταπραΰνει το βήχα, τον πονόλαιμο και τον πυρετό
  14. Τσάι: προτιμήστε το πράσινο ή του βουνού. Πέρα ότι ανακουφίζει τον πονόλαιμο έχει πολυαφαινόλες προσφέροντας αντιοξειδωτική ικανότητα.
  15. Φασκόμηλο:καταπραΰνει το βήχα, τον πονόλαιμοκαι τη φαρυγγίτιδα
  16. Μέντα: καταπολεμά το συνάχι, το βήχα και γενικά τα συμπτώματα της γρίπης
  17. Δίκταμο:καταπραΰνει το βήχα, τον πονόλαιμο
  18. Θυμάρι:καταπραΰνει το βήχα, τον πονόλαιμο, βρογχίτιδα, καταρροή
  19. Echinacea: πιθανή θεραπευτική δράση αλλά όχι σίγουρα αποτελέσματα
  20. Μαντζουράνα: θεωρείται ευεργετικό για το κρυολόγημα, τις αμυγδαλές, τη βρογχίτιδα και το άσθμα.
  21. Τίλιο: Σπασμολυτικό. Ανακουφίζει από το πονοκέφαλο, το κρυολόγημα, το βήχα και τη ρινική καταρροή.
  22. Αρώνια:πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά συστατικά, και συγκεκριμένα σε ανθοκυανίνες και προκυανιδίνες
  23. Ginseng: ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει από τη μετάδοση των ιών του κρυολογήματος και να μειώνει σημαντικά τη διάρκεια και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων
  24. Ιπποφαές: πλούσια πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Ε, προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία. ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος όμως δεν μπορεί να προλάβει την εμφάνιση κρυολογήματος ή να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων
  25. Gojiberries: δρουν βοηθητικά στο ανοσοποιητικό και κατά του κρυολογήματος
  26. Δενδρολίβανο: το αφέψημα καταπολεμά το κρυολόγημα και τον πονοκέφαλο
  27. Κρόκος κοζάνηςσαν αφέψημα
  28. Ρίγανη σαν αφέψημα έχει ισχυρές μικροβιοκτόνες ιδιότητες και υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Είναι σπασμολυτικό, αντιφυσητικό, εφιδρωτικό, αντιβηχικό σε έντονο βήχα
  29. Λεβάντα: Δρα κατά του βήχα, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας. Ανακουφίζει από ημικρανίες και ίλιγγο. Έχει αποχρεμπτική δράση.
  30. Μέλι:αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, χρησιμοποιείται και ως αντιβηχικό. Μπορεί να συνδυαστεί με Τσάι με μέλι ή λεμόνι και βοηθά στο να μαλακώσει ο ξηρός λαιμός και ο βήχας και ταυτόχρονα παρέχειαντιμικροβιακή δράση. Επίσης μπορεί να διαλυθεί σε ζεστό γάλα. το γάλα περιέχει βιταμίνες συμπλέγματος B, και διεγείρει το ανοσοποιητικό. Επιπλέον, λόγω του ότι πίνεται ζεστό, δημιουργεί ζέστη στο σώμα και τον λαιμό και ανακουφίζει από τον ξηρό λαιμό.
  31. Λαπάς ή φιδές με λεμόνι
  32. Σούπες-ζωμοί: π.χ. κοτόσουπα Το κοτόπουλο λόγω της πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας που περιέχει, ενδυναμώνει τον οργανισμό και το μυϊκό και το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι και ευκολόπεπτο σε περίπτωση γαστρεντερικών θεμάτων. Η σούπα, είναι ζεστή και βοηθά στη θέρμη του σώματος, καθώς και στην ενυδάτωση λόγω του υγρού στοιχείου. Ένας άλλος λόγος είναι ότι το κοτόπουλο περιέχει το αμινοξύκυστείνη. Η Ν-ακετυλο-κυστεΐνη, μια μορφή κυστεΐνης, διασπά την βλέννα και έχει αντιιικά, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.Η σούπα κοτόπουλου αναστέλλει επίσης τη δράση ουδετερόφιλων, που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως βήχα. Προκαλεί πιο εύκολα το αίσθημα του κορεσμού. Αν περιέχει και λαχανικά έχει επιπλέον και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.ΣΥΝΤΑΓΕΣ (Κρεατόσουπα με οσομπούκο, Κοκκινιστή σούπα τραχανά, Σούπα με καρότο πατάτες και κόλιανδρο, Κοτόσουπα, ψαρόσουπα, ντοματόσουπα, σούπα λαχανικών, Σούπα με κολοκυθάκια, πράσο και σπανάκι)
  33. Άφθονα υγρά: είτε με τη μορφή νερού, είτε μέσω των αφεψημάτων με τα βότανα που αναφέρθηκαν παραπάνω, χυμοί και σούπες.(ΣΥΝΤΑΓΕΣ DETOX WATER KAI SMOOTHIES)

Τι να αποφύγεις!

Αλκοόλ.Εξασθενεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα και προκαλεί αφυδάτωση. Εξαίρεση αποτελεί το ρακόμελο το οποίο σε μέτρια δόση μπορεί να καταπραΰνει το βήχα, τον πονόλαιμο

Καφεϊνούχα ποτά. Είδη όπως ο καφές, το μαύρο τσάι και η σόδα μπορεί να σας κάνουν πιο αφυδατωμένους. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα ποτά μπορεί να περιέχουν ζάχαρη.

Σκληρά τρόφιμα. Τραγανιστά φαγητά τσιπς και τρόφιμα με παρόμοιες υφές μπορεί να επιδεινώσουν τον βήχα και τον πονόλαιμο.

Επεξεργασμενες τροφές.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!

Συχνό πλύσιμο χεριών, Κάλυψη μύτη και στόματος κατά το φτέρνισμα, Διατήρηση καθαρών προσωπικών χώρων, Αποφυγή χρήσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, Κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και εμβολιασμός, , Επαρκής ενυδάτωση, Επιλογή ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, Άσκηση και φυσική δραστηριότητα