Αφροδισιακά τρόφιμα: Τελικά ο έρωτας …περνάει από το στομάχι;

aphrodisiac food
Αφροδισιακά φαγητά θεωρούνταν ανέκαθεν αυτά που δρουν διεγερτικά και πιθανώς βοηθούσαν στην αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης και στην αναπαραγωγή.

Τελικά «ο έρωτας περνάει από το στομάχι» όπως λέει και ο σοφός λαός μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια; Υπάρχει όντως επιστημονική υπόσταση πίσω από αυτή τη λαϊκή ρύση ή είναι και αυτή η υπόθεση ένα ωραίο παραμύθι;

Καταρχάς ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή… πίσω στα αρχαία χρόνια.

Αφροδισιακά φαγητά θεωρούνταν ανέκαθεν αυτά που δρουν διεγερτικά και πιθανώς βοηθούσαν στην αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης και στην αναπαραγωγή. Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των αφροδισιακών φαγητών αλλά πιθανώς περιέχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά με συγκεκριμένες ιδιότητες που οδηγούν στη μείωση των αναστολών και την έκκριση ορμονών που αυξάνουν την ψυχική διέγερση, τονώνουν και αναζωογονούν την ερωτική ζωή και απόδοση του ατόμου. Η ετυμολογία των λέξεων «αφροδισιακές» τροφές, έχει τη ρίζα της στην θεά Αφροδίτη, την αρχαία θεά της ομορφιάς. Επίσης ο Γαληνός, ο Έλληνας Φυσικός ενέπνευσε τη δημιουργία πολλών συνταγών μέχρι και το 18ο αιώνα στην Ευρώπη καθώς πίστευε ότι τα περισσότερα φαγητά μπορούν να λειτουργήσουν ως αφροδισιακά αν σερβιριστούν ζεστά και προκαλέσουν γρήγορο κορεσμό. Οι αρχαίοι συμμετείχαν στην «τελετουργία» του φαγητού και με τις πέντε αισθήσεις τους, συνοδεύοντας το φαί με μουσική και ποιήματα για να δημιουργήσουν ένα αισθησιακό περιβάλλον Επίσης τρόφιμα των οποίων το σχήμα έμοιαζε με τα όργανα αναπαραγωγής της γυναίκας π.χ. τα στρείδια τα χαρακτήριζαν κι αυτά αφροδισιακά.

Από τότε μέχρι σήμερα όμως χιλιάδες χρόνια έχουν περάσει έτσι πάμε να δούμε τους λόγους που συγκεκριμένα τρόφιμα πιθανώς τονώνουν την ερωτική διέγερση.

  1. ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Όπως είδαμε από την αρχαιότητα τα στρείδια, αλλά και τα μύδια αποδίδουν την αφροδισιακή τους ιδιότητα στο ότι περιέχουν αμινοξέα ασπαρτικό οξύ και ψευδάργυρο που αυξάνουν την έκκριση τεστοστερόνης και συνεπώς της ερωτικής διάθεσης. Είναι επίσης καλές πηγές νιασίνης (Β3), η οποία δρα στα άκρα του αγγειακού συστήματος, προκαλώντας διαστολή και καλύτερη αιμάτωση των γεννητικών οργάνων.

  1. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Όπως και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ψευδάργυρο αλλά και βόριο απελευθερώνοντας τεστοστερόνη και οιστρογόνα. Περιέχουν επίσης και βιταμίνη Ε γνωστή και ως «αναπαραγωγική βιταμίνη» καθώς συνδέεται άμεσα με τη στυτική δυσλειτουργία και την ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας και γονιμότητας. Είναι ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία και συμβάλλει στη διατήρηση των αιμοφόρων αγγείων.

  1. ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Εξαιρετική πηγή και αυτό Βιταμίνης Ε. Περιέχει επίσης βιταμίνη B6, και δημιουργεί νευροδιαβιβαστές επηρεάζουν την ψυχολογική διάθεση και αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία.

  1. ΨΑΡΙΑ ΜΕ Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

Τα ω-3 μας φτιάχνουν τη διάθεσή αλλά και η Βιταμίνη D, η οποία και «ξυπνάει» τη σεροτονίνη μας άρα και την καλή μας ψυχολογία.

  1. ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ-ΣΑΜΠΑΝΙΑ

Λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, αλλά κυρίως μειώνουν τις αναστολές και κάνουν το άτομο πιο διαχυτικό, πιο ποθητό και ανοιχτό στα ερωτικά καλέσματα! Προσοχή όμως στο μέτρο! Υπερβολές θα έχουν μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα.

  1. ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Τα λόγια είναι περιττά νομίζω. Δε χρειάζεστε εμένα για να γνωρίζετε ότι η σοκολάτα προκαλεί ευφορία. Γιατί όμως; Τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με το λιπίδιο ανανδαμίδη, αλλάζοντας την ψυχική μας διάθεση. Προκαλεί επίσης την παραγωγή ενδορφίνων, που έχουν ισχυρή αναλγητική δράση και ταυτοχρόνως βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Επιπρόσθετα το αμινοξύ τρυπτοφάνη που παρέχει στον οργανισμό μας, μεταβολίζεται σε βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και σε σεροτονίνη. Η σεροτονίνη όπως είδαμε δίνει το αίσθημα τις καλής διάθεσης και αυξάνει την επιθυμία και τη σεξουαλική διάθεση.

  1. ΚΑΥΤΕΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τα καυτερά φαγητά όπως είναι λογικό ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, οδηγούν σε υπεραιμία και εντείνουν την κυκλοφορία του αίματος. Η μουστάρδα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, η κανέλα, το πιπέρι, το τσίλι, το κάρι, με τα έντονα αρώματά τους κεντρίζουν την ερωτική διάθεση.

  1. ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα μήλα, μαζί με τα μούρα, το ρόδι τα κεράσια, τις φράουλες τα κρεμμύδια, το σπανάκι και τα σκούρα σταφύλια, είναι πλούσια σε βιταμίνες και κουρσετίνη. Αυτό το αντιοξειδωτικό, ένα είδος φλαβονοειδούς, μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Όσον αφορά τη σεξουαλική ζωή, η κουρσετίνη παίζει ρόλο στον έλεγχο των συμπτωμάτων της προστατίτιδας και της διάμεσης κυστίτιδας (IC) και προάγει την κυκλοφορία. Πέρα από αυτό οδηγούν στη βελτίωση της διάθεσης και την αύξηση της ερωτικής επιθυμίας.

  1. ΜΕΛΙ

Πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, συμβάλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος και δίνουν ενέργεια στον οργανισμό από το βόριο που περιέχει, ενώ βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων προγεστερόνης και οιστρογόνων μας. Παράλληλα έχει γλυκιά γεύση και οσμή του αυξάνουν την ερωτική επιθυμία και libido.

  1. ΒΑΝΙΛΙΑ

Μέσω της γλυκιάς μυρωδιάς της, προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας, χαμηλώνει τα επίπεδα του στρες και επηρεάζει θετικά τη σεξουαλική και ρομαντική διάθεση.

 

ΤΙΠ:

Για εσάς που σκοπεύετε να γιορτάσετε μαζί με τα αμόρε σας του Αγίου Βαλεντίνου αλλά και για κάθε φορά που γιορτάζετε την αγάπη και τον έρωτα να θυμάστε ότι αυτό που πραγματικά εξυψώνει την ερωτική μας διάθεση είναι η αγάπη μας και έλξη για το άλλο άτομο, η καλή ψυχολογία και μια ισορροπημένη διατροφή που διατηρεί την ψυχική και σωματική υγεία συμβάλλοντας στην καλή σεξουαλική δραστηριότητα.

 

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παέγια (Paella) (ΣΟΣ), Λιγκουίνι με μύδια σε σάλτσα ντομάτας, Μυδοπίλαφο, Μοσχάρι με δαμάσκηνα (ΣΟΣ), Κοτόπουλο με κάρυ ΣΟΣ, Μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη, Χοιρινό με μήλα και κρεμμύδια.. ΣΟΣ,  Love cake ΣΟΣ, Chocolate lava cake, Μπισκότα με μαρμελάδα βατόμουρο, Pecan pie, Glühwein ζεστό γλυκό κρασί