Πώς να χάσουμε τα κιλά των διακοπών του καλοκαιριού;

dsdsde

Είναι φυσικό πολλοί από εμάς να ανησυχούμε για το πώς θα χάσουμε τα περιττά κιλά που μας απέμειναν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η περίοδος των διακοπών του καλοκαιριού είναι για τους περισσότερους γεμάτη όμορφες στιγμές  με οικογένεια και φίλους, χαλάρωση και ξεκούραση. Η περίοδος αυτή είναι συνδεδεμένη και με πολλά παγωτά,  βραδινές εξόδους για φαγητό και πολύ αλκόολ.

Ακολουθώντας  τα παρακάτω  βήματα θα μπορέσετε να απαλλαγείτε από τα κιλά των διακοπών πολύ συντομα.

 

  • Να αρχίσετε πάλι το πρόγραμμα διατροφής που είχατε πριν τις διακοπές και να ξεκινήσετε τον προγραμματισμό των γευμάτων από την προηγούμενη ημέρα. Έτσι, ακόμα και να έχετε πιεσμένο πρόγραμμα θα είναι πιο εύκολο να τρώτε σωστά.
  • Nα ξεκινήσετε την ημέρα σας με το πρωινό σας γεύμα. Το πρωινό είναι πολύ σημαντικό, γιατί βοηθάει στο να μην πεινάτε πολύ μέχρι το μεσημέρι.
  • Να μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό, απογευματινό) όπως ένα φρούτο, ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή μία μικρή χούφτα ανάλατων ξηρών καρπών.
  • Να δώσετε προσοχή στη μερίδα-ποσότητα. Να τρώτε σε μικρότερο πιάτο και να καταναλώνετε πάντα σαλάτα μαζί με τα κυρίως γεύματά σας (χωρίς dressings). Να προσπαθήσετε να αυξήσετε την ποσότητα της σαλάτας, γιατί θα σας χορτάσει, για να μπορέσετε να μειώσετε τη μερίδα του κυρίως πιάτου.
  • Να προτιμήσετε άπαχες πηγές πρωτεΐνης , όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, θαλασσινά, τυρί χαμηλών λιπαρών και γιαούρτι. Η πρωτεΐνη θα σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο χρόνο.
  • Να αντικαταστήσετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες(πχ λευκό ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές και ρύζι)με τρόφιμα που περιέχουν διαιτητικές ίνες (ολικής άλεσης δημητριακά, καστανό ρύζι, πλιγούρι, κινόα, όσπρια και λαχανικά). Εκτός του ότι είναι πολύ πιο θρεπτικά, θα σας χορτάσουν πιο γρήγορα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε διαιτητικές ίνες.
  • Να προσπαθήσετε να πίνετε 8-10 ποτήρια υγρών/ημέρα.Πέρα από την κατανάλωση νερού, μπορείτε να πετύχετε το στόχο και μέσω της κατανάλωσης διαφόρων ροφημάτων χωρίς θερμίδες όπως το τσάι, ο καφές και η σόδα. Η επαρκής ενυδάτωση έχει συνδεθεί με το αίσθημα πληρότητας.
  • Να περιορίσετε ταροφήματα με θερμίδες. Τα αναψυκτικά, το αλκοόλ και τα ροφήματα με ζάχαρη προσθέτουν περιττές θερμίδες χωρίς να προσφέρουν κάποιο όφελος στον οργανισμό.
  • Να προσπαθήσετε να αντικαταστήστε τα τυποποιημένα σνακ με φρούτα εποχής. Τα φρούτα παρέχουν στον οργανισμό νερό, διαιτητικές ίνες, βιταμίνες, και ανόργανα στοιχεία. Χορταίνουν πολύ περισσότερο δίνοντάς σημαντικά λιγότερες θερμίδες.
  • Να ξεκινήσετε και πάλι τη γυμναστική σας. Μέσω της άσκησης θα κάψετε θερμίδες και θα φτάσετε στο στόχο σας γρηγορότερα. Αν πάλι έχετε πιεσμένο πρόγραμμα, να προσπαθήσετε, αρχικά, να κάνετε καθημερινά μικρά βήματα: να προτιμάτε τις σκάλες από το ασανσέρ, να αφήνετε το αυτοκίνητό σας λίγο πιο μακριά από εκεί που θέλετε να πάτε, να κατεβαίνετε μία με δύο στάσεις νωρίτερα στα μέσα συγκοινωνίας ή να κάνετε μια βόλτα στο τετράγωνό σας για μεσημεριανό διάλειμμα. Καλό θα ήταν, βέβαια, να στοχεύσετε σε ένα πιο οργανωμένο πρόγραμμα γυμναστικής, για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα τα οποία θα διατηρηθούν
  • Να αποφύγετε το φαγητό απέξω, γιατί εκτός από τις παραπάνω θερμίδες, έχει και αυξημένη ποσότητα αλατιού.
  • Να προσπαθήσετε να κοιμάστε πάνω από 6 ώρες: Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση φαγητού  καθώς και ορμονικές διαταραχές που αυξάνουν την όρεξη. Τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου θα βοηθήσουν στην μείωση του στρες αλλά και στην επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους.

 

Η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές ας είναι, λοιπόν, μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους μας, να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους και να κάνουμε θετικές αλλαγές σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση αλλά και την ίδια μας τη ζωή.

 

Σας εύχομαι καλό φθινόπωρο και καλή επιτυχία !

 

Μαρία Ραλλίδη Bsc, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου