Ανακαλύπτοντας την Κετογονική δίαιτα

keto diet img
Όλο και πιο συχνά ακούμε ή διαβάζουμε για την κετογονική δίαιτα και τα πιθανά οφέλη της στη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και την υγεία γενικότερα. Ας ρίξουμε όμως μια πιο στενή ματιά στο τι πραγματικά είναι η κετογονική δίαιτα.

Ως κετογονική δίαιτα ορίζουμε ένα είδος διατροφής το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση λιπιδίων (60-90% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης) και χαμηλού ποσοστού υδατανθράκων (50 έως 20 γραμμάρια την ημέρα), με αποτέλεσμα την κέτωση, την παραγωγή δηλαδή κετονικών σωμάτων στον οργανισμό, όπως είναι το ακετοξικό, το β-υδροξυβουτυρικό και η ακετόνη που παράγονται κατά τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης διατροφής στηρίζεται στο γεγονός ότι μετά από λίγο διάστημα, αφού οργανισμός έχει προσλάβει χαμηλές ποσότητες υδατανθράκων μέσω της διατροφής, προκύπτει εξάντληση αποθεμάτων γλυκογόνου του οργανισμού τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γλυκόζης και μετά από λίγο επέρχεται και η λιπόλυση με την παραγωγή των κετονικών σωμάτων για την παροχή ενέργειας. Με άλλα λόγια, η κύρια καύσιμη ύλη του οργανισμού δεν είναι πλέον οι υδατάνθρακες αλλά οι κετόνες από το μεταβολισμό του λίπους!

Η κετογονική δίαιτα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1920 για τη θεραπεία της επιληψίας με πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά και με ενθαρρυντικά στοιχεία στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη, του Μεταβολικού Συνδρόμου αλλά και άλλων ασθενειών. Πλέον κατά κόρον χρησιμοποιείται και πολλές φορές χωρίς την επίβλεψη ειδικού από τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος.

Στα θετικά αυτού του μοντέλου διατροφής θα μπορούσαμε να σταχυολογήσουμε τα εξής:

  • καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
  • μείωση της όρεξης μέσω αύξησης του κορεσμού
  • βελτίωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στο αίμα
  • καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Στον αντίλογο ανησυχία έχει εκφραστεί στη βιβλιογραφία με σχέση με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της κετογονικής δίαιτας διότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς ιατρικά κατάλληλοι για τέτοιες δίαιτες απώλειας βάρους. Έχουν αναφερθεί και οι κάτωθι παρενέργειες:

  • Πονοκέφαλος-κούραση-κακή ποιότητα ύπνου
  • Δυσάρεστη αναπνοή
  • Ναυτία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Μειωμένη σωματική απόδοση και μυϊκές κράμπες στα πόδια
  • Υψηλά επίπεδα κετονών στα ούρα και κετοξέωση
  • Πιθανή μείωση του προσδόκιμου ζωής

ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ: η Κετογονική Δίαιτα είναι ασφαλής μετά από σύντομο χρονικό διάστημα εφαρμογής (2 μήνες), όπως εκτιμήθηκε από την αναφερθείσα κλινική πρακτική, και ότι υπό ιατρικά εποπτευόμενες συνθήκες, και συμβολή διαιτολόγου, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθεί σημαντική απώλεια βάρους για βελτίωση θνησιμότητας και νοσηρότητας σε παχύσαρκους ασθενείς. Ωστόσο, η μακροχρόνια λήψη ζωικών προϊόντων κρίνεται απειλητική για την υγεία!