Πώς να αποφύγετε τις διατροφικές «παγίδες» της Νηστείας και την πρόσληψη βάρους

fasting food
Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία όταν υπάρχει ποικιλία στα τρόφιμα είναι γνωστά. Αυξάνεται η κατανάλωση των φυτικών ινών, των καλών λιπαρών και μειώνεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να νηστέψουν είτε για να ακολουθήσουν τη θρησκευτική παράδοση είτε γιατί το βρίσκουν ως μια καλή ευκαιρία να «αποτοξινωθούν» μιας και η νηστεία αποκλείει τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά και βασίζεται στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά αλλά και θαλασσινών.

Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία όταν υπάρχει ποικιλία στα τρόφιμα είναι γνωστά. Αυξάνεται η κατανάλωση των φυτικών ινών, των καλών λιπαρών και μειώνεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι αυτοί που νηστεύουν έχουν χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, «κακής» LDL χοληστερόλης, μειωμένη πρόσληψη θερμίδων σε σύγκριση με όσους δεν νηστεύουν και καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Παρόλο όμως του επιβεβαιωμένου όφελος της νηστείας στην υγεία παρατηρείται το εξής παράδοξο: ακόμη και από άτομα που νηστεύουν κατά τη διάρκεια της νηστείας κάποια αναφέρουν πως αύξησαν το σωματικό τους βάρους.

Πάμε να ερευνήσουμε πιθανούς παράγοντες για του οποίους κάποιος παίρνει κιλά στη νηστεία:

  • Κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων υδατανθρακούχων τροφίμων (λευκό ψωμί, λαγάνα, λευκά μακαρόνια, επεξεργασμένο ρύζι) τα οποία δεν προκαλούν κορεσμό δηλαδή μας χορταίνουν πιο δύσκολα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την πρόσληψη πλεονάζοντων θερμίδων!
  • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ: Δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης με προσοχή στις μεγάλες μερίδες!
  • Κατανάλωση τηγανητών θαλασσινών όπως καλαμαράκια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, διάφοροι κεφτέδες, πατάτες, πλούσιων σε λιπαρά που εκτοξεύουν το περιεχόμενο σε θερμίδες!
  • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ: Ψητά ή βραστά λαχανικά αλλά και θαλασσινά με ωμό ελαιόλαδο.
  • Υψηλή κατανάλωση θρεπτικών μεν τροφών πλούσιων και μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο δε, όπως ελαιόλαδο, ελιές και ξηροί καρποί.
  • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ: Συνήθως δεν τηρούμε το μέτρο στην κατανάλωση αυτών των τροφών γιατί δεν έχουμε αίσθηση της ποσότητάς τους, με αποτέλεσμα να ξεφεύγουμε. Περιοριζόμαστε σε 1 κουταλιά της σούπας στη σαλάτα/φαί ή σε 5 μικρές ελιές ή σε 6 αμύγδαλα ή 2 καρύδια σε κάθε γεύμα!
  • Και κάτι τελευταίο! Κεφάλαιο ΓΛΥΚΑ!! Οι συστάσεις θεωρώ είναι περιττές. Νηστίσιμα γλυκά όπως ο χαλβάς, τα γλυκά του κουταλιού, τα μουστοκούλουρα και το παστέλι μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή έναντι άλλων πιο λιπαρών γλυκών π.χ. σοκολατόπιτα! χρειάζονται όμως προσοχή ως προς την ποσότητα, καθώς περιέχουν αρκετή ζάχαρη και θερμίδες. Ενδεικτικά 50 g χαλβά μας δίνουν περίπου 270 θερμίδες!
  • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ: Καταναλώστε τα 1-2 φορές την εβδομάδα με προσοχή στην ποσότητα της μερίδας.

Συμπερασματικά βλέπουμε ότι ενώ η νηστεία είναι μια υγιεινή πρακτική που οφελεί την υγεία μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο αύξησης του βάρους όταν δεν ακολουθείται σωστά. Για αυτό πάντα θυμάμαι :

TIP: Επιλέγω τρόφιμα σοφά, προσέχω τη μερίδα μου!!