Πώς να χάσεις τα κιλά των γιορτών χωρίς αυστηρή δίαιτα;

42807_169
Είναι αλήθεια ότι η περίοδος των γιορτών, είναι μια ιδιαίτερη διατροφικά περίοδος για τον καθέναν από εμάς μιας και τα αντίστοιχα εδέσματα και τα γιορτινά τραπέζια με φίλους και συγγενείς μας βγάζουν εκτός «προγράμματος!»

Η περίοδος νηστείας που προηγείται λειτουργεί μάλιστα και σαν επιβαρυντικός παράγοντας καθώς ο οργανισμός έχει στερηθεί μια πληθώρα ζωικών προϊόντων, στα οποία δυστυχώς «πέφτουμε με τα μούτρα μετά.» Τι γίνεται όμως όταν οι γιορτές τελειώνουν και επανερχόμαστε στο κανονικό μας πρόγραμμα; Όταν παρατηρούμε ότι εκτός από την ευχαρίστηση που πήραμε από τις γιορτές πήραμε μαζί και 1-2 κιλάκια;

Αυτό που δεν πρέπει σίγουρα να κάνουμε είναι να πανικοβληθούμε! Αλλά ούτε και να στεναχωρηθούμε και να καταφύγουμε σε στερητικές και εξουθενωτικές δίαιτες για να τιμωρήσουμε τον «άτακτο» εαυτό μας!

Να λοιπόν τι πρέπει να κάνω ώστε να χάσουμε σωστά τα επιπλέον κιλά!

  • Δεν στοχεύω στη γρήγορη απώλεια κιλών μέσω αυστηρών διαιτών μιας και μακροπρόθεσμα το μόνο που θα καταφέρω είναι να εξαντλήσω τον οργανισμό μου και να καταφύγω σε περιστατικά υπερφαγίας!
  • Το κλειδί βρίσκεται στην ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ! Και τι εννοώ με τον όρο αυτό; Ακολουθώ τις αρχές τις Μεσογειακής Διατροφής. Αποφεύγω το πολύ κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καταναλώνω άφθονα λαχανικά και φρούτα, προτιμώ δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια ελαιόλαδο καθώς και την κατανάλωση ψαριών.
  • Καταναλώνω 5 γεύματα την ημέρα για να είμαι χορτάτος και να «ξεγελάω» την πείνα μου, να αποφεύγω τα άσκοπα τσιμπολογήματα αλλά και τα μεγάλα βραδινά γεύματα.
  • Φροντίζω να ενυδατώνομαι επαρκώς (30 mL υγρών/Kg σωματικού βάρους), καθώς και να αποφεύγω τρόφιμα πλούσια σε άλας που κάνουν κατακράτηση υγρών.
  • Επειδή έχω καταναλώσει ήδη μεγάλη ποσότητα κόκκινου κρέατος, “junk food” γλυκών αναψυκτικών και αλκοόλ φροντίζω να απέχω από τα συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά για λίγο καιρό μέχρι να επιτύχω το στόχο μου.
  • Αυξάνω τη φυσική μου δραστηριότητα, και περπατάω για τουλάχιστον 45’/μέρα 5 φορές την εβδομάδα.

Το σημαντικότερο: δεν πανικοβάλομαι! Δεν κάνω ακρότητες, έχω θετική διάθεση και παραμένω προσηλωμένος στο στόχο μου! Αν και πάλι θεωρώ ότι δεν μπορώ να τα τηρήσω όλα αυτά μόνος μου, ζητάω τη βοήθεια ενός επαγγελματία Διαιτολόγου-Διατροφολόγου που θα με βοηθήσει να επιτύχω τους στόχους μου!

Καλή Επιτυχία!