Κάνεις δίαιτα και θες να φας ελευθέρα την Τσικνοπέμπτη;

tsiknopempth
Τι γίνεται όταν εκείνη την περίοδο ακολουθείς πρόγραμμα διατροφής απώλειας βάρους αλλά δεν θέλεις να μείνεις και νηστικός;

Η ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ!

Πέρασε η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου κι έρχεται μια μέρα η οποία συγκινεί πολύ και γιορτάζεται από τους περισσότερους ανθρώπους. Το όνομα αυτής : «Τσικνοπέμπτη

Γιατί μπορεί κάποιοι να συγκινούνται στην όψη ενός ρομαντικού δώρου, άλλοι πάλι συγκινούνται στην όψη αλλά και την οσμή ενός φρεσκοψημένου κρέατος! Εε για αυτά τα άτομα η Τσικνοπέμπτη είναι η αγαπημένη τους μέρα.

Τι γίνεται όμως όταν εκείνη την περίοδο ακολουθείς και κάποιο πρόγραμμα διατροφής απώλειας βάρους αλλά δεν θέλεις να μείνεις και νηστικός εκείνη την ημέρα;

Αναρωτιέσαι μπορώ να φάω κι εγώ και να το ευχαριστηθώ μαζί με τους φίλους και την οικογένεια μου;

Φυσικά και μπορείς, θα σου απαντήσω εγώ ως Διαιτολόγος, αρκεί να προσέξεις κάποια βασικά πραγματάκια!

  1. ΜΗΝ ΠΑΣ ΝΗΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Γιατί, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Φάε κανονικά όλα τα προγραμματισμένα γεύματα σου μέχρι το τσιμπούσι. Για παράδειγμα, αν πρόκειται τσικνίσεις το μεσημέρι φάε το πρωινό σου κι ένα ελαφρύ σνακ τύπου ένα φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς πριν. Αν πάλι τσικνίσεις το βράδυ φάε κι ένα ελαφρύ μεσημεριανό όπως μια σούπα λαχανικών ή λίγο τραχανά ή λίγα όσπρια. Έτσι δεν θα πας πεινασμένος στο τραπέζι και άρα θα μειωθούν οι πιθανότητες να πέσεις με τα μούτρα δίχως αύριο στο μπουφέ.

  1. ΒΑΛΕ ΧΡΩΜΑ ΣΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΣΟΥ

Ομόρφυνε λίγο το πιάτο σου προσθέτοντας στο μισό πολύχρωμα λαχανικά όπως πιπεριές, ντομάτα, αγγούρι, πράσινα λαχανικά ή ψητά όπως κολοκυθάκια μελιτζάνες κλπ. Έτσι θα καταφέρεις να μειώσεις την ενεργειακή πυκνότητα του γεύματος σου αλλά θα το εμπλουτίσεις με φυτικές ίνες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία!

ΤΙΠ: ιδανικα φάτε πρώτα τη σαλάτα πριν από το κυρίως. Αυτό θα βοηθήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα να έχουν πιο ομαλές αυξομειώσεις.

 

  1. ΕΠΙΛΕΞΕ ΑΠΑΧΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

Διάλεξε από τη φύση τους άπαχα κρέατα όπως ψαρονέφρι, φιλέτο κοτόπουλο ή καλαμάκια, μπιφτέκι, φιλέτο μοσχαριού ενώ απόφυγε λιπαρό χοιρινό, το λουκάνικο και τα κεμπάπ και αφαίρεσε τα ορατά κομμάτια λίπους και τις πέτσες. Όσο λιγότερα τα λιπαρά, τόσο λιγότερες οι θερμίδες που θα φορτωθείς. Λιγότερη η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια επίσης!

  1. ΑΠΟΦΥΓΕ ΤΟ ΠΕΡΙΤΤΌ ΤΣΙΜΠΟΛΟΓΗΜΑ

Βάλε στο πιάτο σου μια νορμάλ ποσότητα φαγητού (το μισό πιάτο να είναι σαλάτα), ενώ απόφυγε πατάτες, ψωμιά, πίτες και σος που απλά προσθέτουν θερμίδες. Μην παραμένεις όρθιος πάνω από τον μπουφέ ενώ άφηνε που και που το πιρούνι κάτω στο τραπέζι. Απόλαυσε την παρέα και όχι μόνο το φαγητό. Εν ανάγκη ρίξε κι ένα χορό!

  1. ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΟ ΣΩΣΤΟ…

Μαρινάρισε το κρέας σου! Ο σωστός ο ψήστης γνωρίζει ότι το μαρινάρισμα ιδανικά από την προηγούμενη μέρα, εκτός του ότι διατηρεί το κρέας ζουμερό και αποφεύγει την αφυδάτωσή του, το ενισχύει και με αντιοξειδωτικές ουσίες και μειώνει τα επικίνδυνα τοξικά που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο των πρωτεϊνούχων τροφίμων σε υψηλή φωτιά από το λίπος που πέφτει στα κάρβουνα, όπως γλυκοτοξίνες, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και ετεροκυκλικές αμίνες. Μια καλή μαρινάδα αποτελείται από όξινο στοιχείο π.χ. χυμός λεμονιου με ελαιόλαδο ή χυμό τομάτας ή γιαούρτι ή μουστάρδα αλλά μπαχαρικά ή μυρωδικά. Το ίδιο μίγμα μπορείς να το προσθέσεις και μετά το ψήσιμο σαν dressing καθώς το λεμόνι εξουδετερώνει τις καρκινογόνες ενώσεις που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο! Τέλος, φρόντισε η σχάρα ψησίματος να είναι καθαρή και περασμένη με λεμόνι καθώς και τα κάρβουνα να είναι καλής ποιότητας. Ιδανικό μέρος για ψήσιμο και πιο υγεινό είναι να χρησιμοποιείς ηλεκτρική ψησταριά ή το γκριλ του φούρνου σου!

  1. ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΑ ΓΛΥΚΑ

Έχεις που έχεις επιβαρύνει το στομάχι σου με αρκετή ποσότητα φαγητού, έχεις ήδη αρχίσει να νιώθεις δυσφορία και φούσκωμα, σίγουρα δεν θέλεις να επιβαρύνεις κι άλλο το γαστρεντερικό σου σύστημα. Παράμεινε στο 1 πότο ιδανικά κόκκινο κρασί ή μπύρα χωρίς αλκοόλ και στο 1 γλυκό ιδανικά κάτι ελαφρύ όπως μια μους ή φρουτοσαλάτα, ή ζελέ με φρούτα ή κρέμα σεμιφρέντο.

 

  1. ΠΙΕΣ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ

Επειδή τα τρόφιμα που καταναλώνονται εκείνη την ημέρα έχουν συνήθως πολύ αλάτι και καρυκεύματα, συχνό είναι το φαινόμενο της αφυδάτωσης λόγω του υπερβολικού νατρίου αλλά και της κατακράτησης υγρών. Για να αποφύγουμε αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα είναι σημαντικό να πίνουμε πολύ νερό με το γεύμα μας.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 100ΓΡ.
  ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Kcal) ΛΙΠΟΣ (γρ)
Κοτόπουλο 148 5,4
Χοιρινό 398 34,8
Λουκάνικο 354 28,5
Σεφταλιές 314 21,5
Παϊδάκια αρνίσια 400 30
Μοσχάρι 235 12,9
Πατάτες τηγανητές 280 15,5
Χαλούμι 325 25,9
Τυρόπιτα 274 15

 

ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ!!!