Γιατί να εντάξω τα Smoothies και τα Detox στην διατροφή μου

smoothies and detox ater
Επειδή είναι απαραίτητα για την ενυδάτωση του οργανισμού και προτείνονται ανεπιφύλακτα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όσο το καλοκαίρι έχει φτάσει στα μέσα του, και η θερμοκρασία όλο και ανεβαίνει κι εσύ λογικά θα βρίσκεσαι σε κάποια παραλία ή στο σπίτι σου αναρωτώμενος τι μπορείς να κάνει για να δροσιστείς και να ενυδατωθείς…

Καλό και το  aircondition -δε λέω- με τα υγρά που χάνεις όμως από την υπερβολική εφίδρωση τι θα κάνεις; Η μαγική απάντηση βρίσκεται στο: «Πιες πολλά νερά και χυμούς» όπως έλεγε παλιά και η γιαγιά σου και δεν την άκουγες.

Όπως λέει και η επικεφαλίδα, «γιατί να τα εντάξω στη διατροφή μου τα smoothies- χυμοί, detoxwater» και βασικά το νερό γενικότερα, είναι γιατί είναι απαραίτητα για την ενυδάτωση του οργανισμού και προτείνονται ανεπιφύλακτα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Το καλοκαίρι όμως λόγω των κλιματικών συνθηκών η κατανάλωσή τους κρίνεται ακόμη επιτακτικότερη!

Πάμε όμως να δούμε τα είδη ένα-ένα. Πρώτα στη λίστα μας έρχονται τα πολύχρωμα smoothies.

  • Τα smoothies προκύπτουν από την πολτοποίηση ολόκληρων των φρούτων ή των λαχανικών που θα χρησιμοποιήσουμε, δίνοντας το πλεονέκτημα να τρώμε ολόκληρα τα φρούτα και τα λαχανικά, μαζί με τις φυτικές τους ίνες.

 

  • ΤΙΡ: σε σχέση με ένα απλό χυμό, τα smoothies υπερτερούν θρεπτικά, μας χορταίνουν περισσότερο, έχουν χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη και ευνοούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, καθώς έχουν αλεσμένο ολόκληρο το φρούτο-λαχανικό με τις ίνες του, ενώ στο χυμό οι πλειοψηφία των ινών απομακρύνεται, ενώ ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πιο απότομα.

 

  • Αποτελούν μια καλή εναλλακτική για όσους δεν μπορούν να καταναλώσουν πολλές μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είτε γιατί δεν προλαβαίνουν είτε γιατί δεν τους αρέσουν. Προσθέτοντας μάλιστα πάγο, μια μερίδα γαλακτοκομικών λίγο μέλι, ξηρούς καρπούς, γίνεται ένα πολύ εύγεστο και δροσερό ρόφημα για το καλοκαίρι ιδανικό ως ενδιάμεσο σνακ.
    • → ΤΙΡ: προσοχή να μην ξεφύγουμε στο θερμιδικό περιεχόμενο!
  • Αποτελούν πλούσια πηγή πολυφαινολών και συγκεκριμένα ανθοκυανών ουσιών, αντιοξειδωτικές ουσιών ευεργετικών για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και βιταμινών.

 

Προχωράμε στη λίστα μας, με το «detox» water. 

  • Είναι νερό επί της ουσίας αρωματισμένο με φρούτα, βότανα και άλλα που του προσδίδουν νέες γεύσεις και είναι άκρως δροσιστικά. Ο όρος “detox” είναι περισσότερο εμπορικός.
  • Έχει όλα τα οφέλη του σκέτου νερού όπως:
  • Ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά (π.χ. υδατοδιαλυτές βιταμίνες) και οξυγόνο στα κύτταρα, βοηθά στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών και στην αποβολή των τοξινών που συσσωρεύονται στο ήπαρ και τα νεφρά ενυδατώνει τους ιστούς, βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, πιθανώς να ενισχύει το μεταβολισμό και τις καύσεις και άλλες πολλές λειτουργίες.
  • Είναι μια καλή ιδέα-κίνητρο για όσους αμελούν να πίνουν την επαρκή ποσότητα νερού καθημερινά. Σίγουρα ένα νερό εμπλουτισμένο με φρούτα, βότανα κλπ είναι πιο ελκυστικό στη γεύση αλλά και το μάτι.
  • Εμπλουτίζονται έως ένα μικρό βαθμό με τα θρεπτικά στοιχεία των φρούτων, μπαχαρικών κλπ με τα οποία γεμίζεται. Π.χ. αντιοξειδωτικά και βιταμίνες από το λεμόνι ή και άλλα φρούτα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία αν προσθέσετε κανέλα και άλλα συστατικά.

 

  • → ΤΙΡ: προσοχή! Επειδή ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη, ούτε κι ένα «detox» water από μόνο του σημαίνει ότι θα σας κάνει να αδυνατίσετε ή να αποτοξινωθείτε. Το μυστικό βρίσκεται στην ισορροπημένη διατροφή, τη σωστή ενυδάτωση γενικότερα και τη φυσική δραστηριότητα!

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Και τα δύο ροφήματα αποτελούν εξαιρετικές πηγές ενυδάτωσης (smoothies+ «detox» water) και θρεπτικών στοιχείων (από τα smoothies) που πρέπει κάποιος να εντάξει στη διατροφή του για διαφορετικούς λόγους το καθένα.